Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Sarah Waters, «Οι ενοικιαστές»


Η Sarah Waters είναι Βρετανή λεσβία, κι αν δεν γνωρίζεις καμιά από αυτές τις ιδιότητές της όταν πιάνεις στα χέρια σου τους Ενοικιαστές, όταν το βιβλίο τελειώνει τα ξέρεις. Άλλωστε η Waters έχει χαρακτηριστεί ως σπουδαία συγγραφέας του «αποκλίνοντος ερωτισμού» (αν και ο όρος «αποκλίνων» δεν με βρίσκει σύμφωνη) και η ίδια συμμετέχει ενεργά ακτιβιστικά σε δράσεις και φόρα ενάντια στις διακρίσεις.

Οι Ενοικιαστές, το τελευταίο της μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη, απευθύνεται κυρίως σε γυναικείο κοινό, και έχει όντως κάποια χαρακτηριστικό που συναντάμε σε αυτά τα βιβλία: μια ερωτική ιστορία στον πυρήνα του και περιγραφικές ερωτικές σκηνές. Εκτός από αυτά όμως, το βιβλίο θίγει έξοχα, ανάμεσα σε άλλα, το συντηρητισμό της αγγλικής κοινωνίας κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, την προσπάθεια των γυναικών να διεκδικήσουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας, και τις κοινωνικές διακρίσεις εις βάρος όσων γυναικών επέλεγαν τον μη συμβατικό δρόμο της εργένικης ζωής.

Η Φράνσις Ρέι, μια γυναίκα 26 ετών, ζει με τη μητέρα της σε μια αριστοκρατική συνοικία του Λονδίνου. Τα δυο αδέλφια της σκοτώθηκαν στον Μεγάλο Πόλεμο και ο πατέρας της πέθανε λίγο καιρό μετά, αφήνοντας στις δύο γυναίκες το σπίτι -- και πολλά χρέη. Στην προσπάθειά τους να σώσουν το σπίτι από την κατάσχεση, μητέρα και κόρη αποφασίζουν να νοικιάσουν ένα τμήμα του, κατά τη συνήθεια της εποχής. Ως ενοικιαστές, επιλέγουν ένα νεαρό ζευγάρι, τους Μπάρμπερ.

Η σκέψη ότι όλα αυτά τα πράγματα θα έμπαιναν στο σπίτι της --ότι αυτό το αντρόγυνο, που δεν ήταν ακριβώς το αντρόγυνο που θυμόταν αλλά σαφώς νεότερο και πιο χυδαίο, θα τα μετέφερε και θα τα τακτοποιούσε και θα έστηνε το δικό του χυδαίο σπιτικό ανάμεσά τους--, η σκέψη και μόνο τής προκάλεσε ένα κύμα πανικού. Τι στο καλό είχε κάνει; Ένιωθε σαν να είχε ανοίξει το σπίτι της σε κλέφτες και επιδρομείς. Αλλά δεν υπήρχε εναλλακτική λύση αν ήθελε να συνεχίσει να υπάρχει το σπίτι.

Το ζευγάρι ωστόσο φέρνει μαζί του τη ζωντάνια του, αλλά και γέλιο, και χρώμα και μουσική. Η Φράνσις και η η Λίλιαν Μπάρμπερ συνδέονται με μια ισχυρή φιλία. Μια βραδιά με πολύ αλκοόλ, μια ερωτική ιστορία και μια έκτρωση (που το 1922 στην Αγγλία ήταν μια εξαιρετικά επικίνδυνη υπόθεση για τις γυναίκες) διαταράσσουν τις ισορροπίες, και μυστικά που αποκαλύπτονται κλονίζουν τις σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί. Και τα πάντα κλονίζονται δραματικά όταν γίνεται ένας φόνος...

Το βιβλίο της Waters σε κρατά με τη δυνατή πλοκή του, που σε καμία περίπτωση δεν περιορίζεται στην ερωτική ιστορία: περιγράφει γλαφυρά τον τρόπο ζωής και τις δυσκολίες στο μεταπολεμικό Λονδίνο, έχει ισχυρούς, ρεαλιστικούς χαρακτήρες, πολλές ανατροπές και συνεχείς εκπλήξεις. Καλογραμμένο και χορταστικό (με περισσότερες από 700 σελίδες), το συστήνω ανεπιφύλακτα!



Κική Τσιλιγγερίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου