Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Samuel Bjørk, «Παγωμένος άγγελος»




Αυτό εδώ είναι ένα από τα καλύτερα αστυνομικά που διάβασα εδώ και κάτι χρόνια, και όσοι ήδη αγαπούν το σκανδιναβικό μυθιστόρημα (που άλλωστε σχεδόν μονοπωλεί και το ενδιαφέρον τα τελευταία αρκετά χρόνια) θα το απολαύσουν: η Νορβηγία είναι μια χώρα προηγμένη πολύ αλλά ταυτόχρονα και μυστηριώδης και «εξωτική», παγωμένη και ανεμοδαρμένη, με πολλά σχεδόν ακατοίκητα νησάκια όπου μπορείς να πας απλώς για να χαθείς, με σκοτεινά υπεραιωνόβια δάση όπου στήνονται ύποπτοι οικισμοί αιρετικών χριστιανών, με απέραντες έρημες εκτάσεις που κρύβουν μυστικά. Και με πολύ σύγχρονους, πολύ οικείους ανθρώπους: ο επιθεωρητής Χόλγκερ Μουνκ και η καταθλιπτική ιδιοφυής υφισταμένη του Μία Κρούγκερ είναι δοσμένοι με απίστευτη ζωντάνια, γεμάτοι από πάνω ώς κάτω με όλα εκείνα τα ξεχωριστά αρνητικά χαρακτηριστικά —τα εντελώς ανθρώπινα και οικεία— που μας κάνουν να νιώθουμε έναν χάρτινο, επινοημένο ήρωα σαν δικό μας.

Το έγκλημα, ή μάλλον η σειρά των εγκλημάτων, είναι αποτρόπαια, οι επιμέρους ιστορίες, οι υποπλοκές, άκρως ενδιαφέρουσες, οι δεύτεροι χαρακτήρες εξίσου αληθοφανείς με τους πρωταγωνιστές (με πρώτο-πρώτο τον γκέι ιδιοκτήτη μπαρ, που είτε ντύνεται γυναικεία είτε σαν δανδής δεν ξεπέφτει ποτέ σε καρικατούρα), τα νήματα δένονται ένα-ένα στο τραχύ υφαντό σχηματίζοντας αβίαστα το μοτίβο του, τα ναρκωτικά, η σκληρότητα, η φτώχεια, η τρέλα, ο δογματισμός, τα μίντια πλέκονται αρμονικά, η λύση δεν έρχεται γραμμικά και είναι ευφάνταστη.

Το βιβλίο μεταφράστηκε έξοχα, απευθείας από τα νορβηγικά και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα, που εκδίδουν πολύ προσεκτικά επιλεγμένα αστυνομικά. Αξίζει και με το παραπάνω να διαβαστεί. Άνετα, μάλιστα, παίρνει μία τιμητική θέση στον Κανόνα, όπως αυτός παρουσιάζεται στο άρθρο «Σκανδιναβική λογοτεχνία: βαθιά κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα» (http://booksjournal.gr/slideshow/item/594-σκανδιναβική-λογοτεχνία-βαθιά-κρυμμένα-μυστικά-και-ντοκουμέντα_).

Κυριάκος Αθανασιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου