Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Dan T. Sehlberg, «Μόνα»




Είδε τον εαυτό του στην καρέκλα. Πώς να έμοιαζε καθισμένος εκεί με καλώδια να κρέμονται από το κεφάλι του και με τα μαύρα γυαλιά στο πρόσωπό του; Ήταν η επιτομή του τρελού επιστήμονα. Ήταν άραγε τρελός ή μεγαλοφυής; Η απάντηση απείχε μια ψηφιακή εντολή. 

Ο Έρικ Σέντερκβιστ είναι η κλασική περίπτωση επιστήμονα-ερευνητή σε πανεπιστήμιο. Άφραγκος αλλά μεγαλοφυής, έχει εφεύρει κάτι συγκλονιστικό: το Mind Surf, έναν τρόπο να κινείται κανείς στο Διαδίκτυο με τη δύναμη της σκέψης του, να βρίσκεται μέσα σε αυτό και να «κολυμπάει» στις ιστοσελίδες. Τι γίνεται όμως όταν το σύστημα χτυπά ένας ισχυρός ιός που έχουν εξαπολύσει τρομοκράτες και που προκαλεί την κατάρρευση των τραπεζικών αλλά και συνολικά των ψηφιακών συστημάτων; Μπορεί ένας ψηφιακός ιός να γίνει βιολογικός και να «περάσει» στο ανθρώπινο σώμα;

Όταν η «Μόνα» προσβάλλει τη γυναίκα του μέσω του Mind Surf και τη φέρνει αντιμέτωπη με το θάνατο, ο Έρικ Σέντερκβιστ ξεκινά μόνος του ένα ταξίδι στα τυφλά, να βρει τους τρομοκράτες της Χεζμπολάχ που εξαπέλυσαν τον πανίσχυρο ιό και να πάρει το αντι-ιικό. Ένα ταξίδι στη Νίκαια και στο Τελ Αβίβ, μια αγωνιώδης περιπέτεια και ένα κυνηγητό με τη Μοσάντ, το FBI και τους τρομοκράτες στις στοές των λαθρεμπόρων στη Γάζα διαδραματίζεται, την ώρα που η «Μόνα» προκαλεί την κατάρρευση των ψηφιακών δικτύων σε όλο τον κόσμο.

Η τελευταία περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας που διάβασα ήταν το Σμήνος, ένα βιβλίο με μεγάλο και λεπτομερές επιστημονικό/βιολογικό περιεχόμενο, στο οποίο μέσα κάποια στιγμή χανόσουν, καθώς μπλεκόταν παράλληλα με καταιγιστική δράση. Στην περίπτωση της Μόνα, τα πράγματα είναι πιο απλά κι έτσι, ναι μεν το θέμα του βιβλίου είναι ένας ψηφιακός ιός που λειτουργεί και ως βιολογικός, αλλά ο συγγραφέας εστιάζει περισσότερο στην πλοκή που διαδραματίζεται σε τρεις ηπείρους, και τα έχει όλα: καταδιώξεις, όμορφες κατασκόπους, προδοσία, εκδίκηση, τρομοκρατία.

Α, έχει και μουσική: Ο Σουηδός συγγραφέας Dan T. Sehlberg, σπούδασε κλασικό πιάνο και έχει δουλέψει ως συνθέτης. Καθόλου περίεργο λοιπόν που ο Έρικ Σέντερκβιστ και ο δημιουργός της Μόνα, Σαμίρ Μουστάφ, ακούν Πάχελμπελ, Σοστακόβιτς, Τσαϊκόφσκι, κι αυτό είναι που τους φέρνει κοντά.

Η Μόνα είναι ωραίο, χορταστικό βιβλίο, από αυτά που δεν αφήνεις από τα χέρια σου, καλογραμμένο, με καταιγιστική δράση και... τόσο όσο. Δεν κουράζει με επιστημονικές λεπτομέρειες, δεν κάνει «κοιλιά» και έχει όλα τα συστατικά ενός καλού βιβλίου που γίνεται ταινία. Και θα γίνει από την Twentieth Century Fox.

Να μην ξεχάσω: Μέσα στο βιβλίο θα δείτε και τη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. emoticon wink

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα - Dioptra Publications, σε μετάφραση Auguste Corteau.



Κική Τσιλιγγερίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου