Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Elif Shafak, «Περηφάνια»


Η Ρόδινη Μοίρα (Πεμπέ Καντέρ) και η Αρκετή Ομορφιά (Τζαμίλα Γετέρ) γεννιούνται σε ένα μικρό χωριό του Κουρδιστάν με ελάχιστα λεπτά διαφορά και μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό. Αντικριστές σταγόνες: η μια έχει το λακκάκι στο δεξί μάγουλο όταν χαμογελάει, η άλλο στο αριστερό, η μία είναι δεξιόχειρας, η άλλη αριστερόχειρας, της μιας η καρδιά χτυπά στη δεξιά πλευρά του στήθους της, της άλλης αριστερά. Η απόφαση ενός νεαρού άντρα να μην παντρευτεί τη δίδυμη που ερωτεύτηκε αλλά την άλλη, θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι το σημείο εκκίνησης της τραγωδίας που θα βρει την οικογένεια.

Η Περηφάνια της Elif Şafak / Elif Shafak περιγράφει τη ζωή των ανθρώπων στο Κουρδιστάν στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, την επιθυμία για μετανάστευση στον δυτικό κόσμο και τη δυσκολία προσαρμογής μιας παραδοσιακής ισλαμικής οικογένειας στην κοινωνία του Λονδίνου. Περιγράφει την κρυμμένη πίσω από την ευγένεια και τους καλούς τρόπους επιφυλακτικότητα των Άγγλων απέναντι στους μετανάστες και, κάπως πιο σπάνια, έναν επιμελώς καλυμμένο ρατσισμό. Περιγράφει επίσης την καταπίεση που υφίστανται οι γυναίκες του Ισλάμ, καθώς όλες τους οφείλουν να κρατούν αλώβητη την τιμή, τη δική τους και της οικογένειάς τους, στον τόπο τους και στην ξενιτιά (Honour είναι ο τίτλος του πρωτότυπου).

Τι γίνεται όταν ο σύζυγος μιας μετανάστριας από την Τουρκία την εγκαταλείπει για τα μάτια μιας άλλης γυναίκας; Πώς αντιδρούν η οικογένεια και ο περίγυρός της όταν εκείνη ξαναφτιάχνει δειλά-δειλά τη ζωή της; Ποιο βαρύ μυστικό κρύβεται πίσω από τη δολοφονία μιας μητέρας από τον πρωτότοκο γιο της, και τι ρόλο παίζει ένα «καταραμένο» διαμάντι;

Η Περηφάνια καταδεικνύει πόσο δύσκολο είναι οι ανθρώπινες αδυναμίες να δαμαστούν από παραδόσεις και θρησκευτικές πεποιθήσεις και πόσο ο χαρακτήρας μας ορίζει τη συμπεριφορά μας και τις επιλογές μας. Είναι ένα υπέροχο βιβλίο.

Η Ελίφ Σαφάκ, μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες συγγραφείς της Τουρκίας, έχει κατηγορηθεί από τον φιλοκυβερνητικό τουρκικό Τύπο μαζί με τον νομπελίστα Ορχάν Παμούκ ότι ελέγχονται από ένα «διεθνές λογοτεχνικό λόμπι» που έχει βάλει την τουρκική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο στόχαστρό του. Η ίδια, κόρη διπλωματών, έχει ζήσει στην Ισπανία, στη Νέα Υόρκη και στην Κωνσταντινούπολη και έχει βραβευτεί με σημαντικά βραβεία για το συγγραφικό της έργο.

Η Περηφάνια κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. Αναζητήστε την.


Κική Τσιλιγγερίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου